fitocultura.ro este un site dedicat promovarii fitoculturii si cunoasterii in agricultura reintegrativa si in permacultura,
Consultanta in fitocultura.
Cursuri de permacultura.
Consultanta in nutritie.
Workshop-
Proiecte si pregatire profesionala derulate in statiuni de permacultura.
Anima Plant, Bucuresti, sector 5
Tel: 0749-
Tel: 0745-
Email: contact@animaplant.ro
Cireșul este cunoscut în Asia de Sud-
Cireşul sălbatic a fost punctul de plecare pentru numeroase varietăţi de cireş obţinute prin altoire. Cireșul sălbatic creşte spontan în aproape toată Europa şi poate atinge 20 metri înălţime şi vârsta de 300 ani. Florile sale sunt melifere. Cireşe pot fi consumate ca atare. În diferitele tradiții locale, cireșele sunt preparate sub formă de jeleu sau dulceaţă.
Cireșul este un arbore de 10-
Cireșul are flori albe, înflorește în lunile aprilie-
Cireșul se găsește în Europa, mai puţin nordul îndepărtat, în păduri, garduri vii, coline, munţi de înălțime mică, până la 1700 metri altitudine.
De la cireș se folosesc fructele, sucul din fructe, pedunculii fructelor din lunile iunie-
Frunzele de cireș sunt frunze ovate. Sunt de culoare verde lucios și pot avea puf pe partea inferioară. Fiecare frunză crește până la aproximativ 5-
Fructele variază în nuanțe de roșu și cresc pe pedunculi scurți. Fructele și frunzele apar pe copacul arbust, care crește până la 4-
Frunzele de cireș sunt bogate în antioxidanți, flavanoide, acizi fenolici și acid salicilic, care ajută la menținerea sănătății celulare și a pielii. Unele studii recente au arătat faptul că frunzele de cireș pot conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii. Printre constituenți se află acizi organici, tanin, enzimă și provitamina A.
În fitoterapie se utilizează scoarţa de cireș, frunzele şi florile, pedunculii, fructele și sâmburii. În prezent sunt folosiți în mod special pedunculii pentru proprietatea diuretică.
Fructele și pedunculii au efect diuretic, laxativ și răcoritor. Fructele sunt indicate în artrită, constipaţie, digestie, gută și obezitate. Frunzele de cireș sunt bune pentru scăderea colesterolului, atunci când sunt preparate în formă lichidă.
Frunzele de cireș sunt utilizate în scop terapeutic pentru diverse afecțiuni, începând de la ameliorarea durerilor ușoare, până la tratarea problemelor de stomac. Frunzele de cireș stimulează respirația și îmbunătățesc digestia.
Extractele din frunze de cireș pot fi utilizate în produse cosmetice. Din frunzele de cireș se poate obține chiar un colorant verde pentru materiale textile. Frunzele și fructele de cireș pot oferi o ușurare apreciabilă a durerilor musculare.
Frunzele de cireș sunt cel mai adesea uscate, tocate și folosite în preparate lichide cu gust înviorător, având multiple beneficii pentru sănătate. Frunzele proaspete se pot păstra la frigider, unde își pot menține prospețimea de la câteva zile la o săptămână. Frunzele se pot congela, întregi sau procesate, pentru o utilizare ulterioară.
În Ayurveda, pedunculii sunt descriși ca având gust acrișor și amar. Pedunculii au efect antipiretic, răcoritor, vulnerar și favorizează vindecarea bolilor de piele. Frunzele de cireș sunt cunoscute în Ayurveda, în medicina tradițională Unani și în tradiția vindecătoare din Grecia.
Frunzele de cireș sunt folosite pentru tratamentul diabetului, pentru ameliorarea durerilor și pentru tratarea problemelor gastrice.
În Ayurveda, frunzele de cireș au efect de purificare a sângelui, stopează hemoragiile nazale, reduc inflamațiile palatului și sunt folositoare în cazurile de tuse. Frunzele de cireș mai sunt descrise ca având efect sedativ, diuretic și expectorant.
In prezent sunt cunoscute mai ales efectele terapeutiice ale coditelor de cirese si ale fructelor ciresului. Ambele au efecte diuretice. Aceeasi proprietate este prezenta si in cazul frunzelor de cires.
“Fiecare forma vegetala din natura are beneficiile sale pentru sanatatea si bunastarea omului.
Chiar daca stiinta oamenilor dintr-