FITOCULTURA.RO

fitocultura.ro este un site dedicat promovarii fitoculturii si cunoasterii in agricultura reintegrativa si in permacultura,

CONSULTANTA

Consultanta in fitocultura.

Cursuri de permacultura.

Consultanta in nutritie.


Fitocultura promoveaza o cat mai buna  relationare a omului cu mediul natural.
Fitocultura
Fitocultura Interviu Actualitate Frunzele de cireș Coada calului Coronita Practic
INFORMARE

Workshop-uri si seminarii,.

Proiecte si pregatire profesionala derulate in statiuni de permacultura.


CONTACT

Anima Plant, Bucuresti, sector 5

Tel: 0749-079.619.

Tel: 0745-098.911.

Email: contact@animaplant.ro

Coada calului (Equisetum arvense L.)

Biologia plantei

Biologia acestei plante este surprinzătoare. Ca şi ferigile şi pedicuţa, coada calului prezintă rădăcini, dar nu are flori și prin urmare nu are seminţe. Reproducerea ei este asigurată de sporii din sporganii dispuşi la baza unor mici muguri grupați într-un gen de spic terminal.

Natura a înzestrat sporii cu un sistem extraordinar de propulsie, învelişul lor se rupe în 4 benzi elastice care, deformându-se sub efectul căldurii, imprimă sporilor mişcări de salt. O altă caracteristică a acestei plante este succesiunea pe aceeaşi plantă a două tipuri de tulpini. Prima, roşiatică şi scurtă, fără clorofilă, apare la venirea primăverii şi prezintă la extremitatea sa un spic sporogen. Odată ce şi-a îndeplinit funcţia această tulpină se veştejeşte şi este înlocuită de o tulpină verde, canelată, foarte ramificată, mult mai înaltă şi divizată în segmente separate prin noduri. Aceasta este tulpina sterilă, partea plantei care prezintă proprietăţi terapeutice. Această parte este culeasă vara.

Răspândirea plantei

Coada calului este răspândită în Europa și se găsește pe marginea drumurilor, pe terenuri silicioase, până la 2500 m altitudine.

Planta are 0,20-0,65 metri înălţime. Este o plantă vivace. Pe aceeaşi tulpină subterană în martie şi aprilie apar tulpini sporifere. Tulpinile au 10-25 cm înălţime, sunt simple, roşiatice, cu manşoane maro, pendente, cu 6-12 dinţi, cu un spic oblong, galben-maroniu. Tulpina roșietică dispare vara, apoi, din mai până în iulie, apar tulpini sterile verzi, brăzdate, goale în interior, ce prezintă verticile de ramuri fragile, simple, verde deschis, cu 4 unghiuri, rugoase, articulate, cu sporangi grupaţi pe solzi în formă de mugure de spic, cu spori cu elatere, filamente elastice înfăşurate care se desfac atunci când aerul este uscat, cu tulpină subterană foarte adâncă, până la 2 m. Planta nu are miros.

Utilizare

Se utilizează tulpinile sterile, uscare la soare sau în spații calde.

Coada calului conține săruri minerale, în special siliciu, glucozide, tanin, acizi organici și principii amare.

Coada calului are proprietăţi astringente, cicatrizante, diuretice, hemostatice și remineralizante.

În fitoterapie se folosește în cazurile de aerofagie, albuminurie, afte, cistită, demineralizare, dureri de dinți, epistaxis, fracturei, hemoragie, litiază, afecțiuni ale unghiilor, panariţiu, mensturaţie, transpiraţie excesivă sau vergeturi.

Ayurveda

În Ayurveda, coada calului este cunoscută sub numele de Banduki, Buki, Matti sau Nari și este folosită în mod tradițional pentru efectul răcoritor general, pentru proprietatea astringentă și pentru acțiunea diuretică. Coada calului este folosită în preparatele ayurvedice destinate pentru tratarea problemelor infecțioase ale sistemului genital, de exemplu în cazurile de gonoree.


COADA CALULUI

UTILĂ PENTRU SĂNĂTATEA SISTEMULUI OSOS

Coada calului conține săruri mineralle, are efect remineralizant și este utilă pentru refacerea țesutului osos în cazurile de frracturi sau osteoporoză. Are  efecte favorabile și pentru bunpstarea dinților.

Share on Facebook Share via e-mail Print

“Fiecare forma vegetala din natura are beneficiile sale pentru sanatatea si bunastarea omului.

Chiar daca stiinta oamenilor dintr-o anumita perioada nu le recunoaste, aceasta nu inseamna nicidecum ca acestea nu exista.”

INFORMAȚII INEDITE DIN FITOCULTURA